700DCC

Design Communication Consultancy

iF DESIGN AWARD 2019 KAZANAN TÜRK TASARIMCILAR İLE KISA KISA – ENGİN AKBABA

iF DESIGN AWARD 2019 KAZANAN TÜRK TASARIMCILAR İLE KISA KISA – ENGİN AKBABA

Engin Akbaba, Silverline Endüstriyel Ürün Tasarımcısı

https://enginakbaba.com/

 

 

1- Engin Akbaba hangi tasarım disiplinlerinde, hangi sektöre nasıl ürünler tasarlıyor ?

Ev aletleri, tüketici elektroniği, akıllı cihazlar, mutfak ürünleri, yenilikçi start-up projelerinde tasarım ve yeni ürün geliştirme konularında 9 yılı aşkın profesyonel deneyim bulunuyor. Ürün tasarımına ek olarak UX araştırma, geliştirme ve kullanıcı arabirimi uygulaması gibi farklı tasarım disiplerinde aktif çalışmalarım oldu ve devam ediyor.

Tüm bu disiplinler arasında insan merkezli tasarım metodolojileri ve bütüncül bir tasarım anlayışıyla fikir üreterek farklı sektörlere hizmet veriyorum.

 

2- iF DESIGN 2019 ödülü alan tasarımınızın başarı hikayesini anlatır mısınız?

IF Design 2019 kazanan tasarım, yenilikçi malzeme ile güncel kullanım senaryosundan oluşmuştu. Minimalist çizgisiyle fark yarattığı için, başarılı olduğunu düşünüyorum.

 

3- Tasarımlarınız ödüllendirildiğindeki hisleriniz nedir?

Tasarımlarım ödüllendirildiğindeki hislerim, yaratım sürecinde anlamlı bir deneyim yaratabilmenin heyecanı ve mutluluğu oluyor. Ve daha iyisini – faydalısını yapmak için beni motive ediyor.

4- Sizce iyi tasarım nedir?

Dönemine göre yenilikçi ve döneminin ötesine geçebilen zamansız estetik algısı sürekli tasarımlar.

 

5- iFA Berlin , Milano Salone del Mobile gibi uluslararası fuarlarda ürünleriniz sergileniyor, global tasarımcılar ve tasarım yatırımı yapan markalardan sizi ayıran en büyük özeliğiniz nedir ?

Ürünleri analiz ederlerken izleyenleri gözlemlemediğimde ve sohbet ettiğimdeki ortak yorumları “Anlamlı yenilikler ile deneyimler” olduğu .

 

6- Tasarımlarınızda yenilikçi kavramlar, malzemeler ve kullanıcı deneyimi için dikkat ettiğiniz veriler nedir?

Kullanıcı merkezli bir tasarım süreci içerisinde ürünü, kullanıcısıyla ilişkisini ve müşteriyi 360 derece incelerken farklı bakış açılarını yakalayabilmek ve kolektif çalışma platformları oluşturabilmek.

 

7- Yaratıcılığı nasıl tanımlarsınız?

Yaratıcılık ile yolda olma deneyimini benzetiyorum. Likya yolunu yürürken, yolun bana deney imlettiği süreçler yaratıcılık için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Yola çıktığında yolun durumunu net tanımlayamazsın, inişlerin çıkışların olduğu, kesinliğin olmadığı, sadece senden önce geçenler tarafından geçile geçile yer etmiş patikaları izleyerek belirli işaretleri takip ettiğin, hava koşulları, yol durumu gibi dış etkenlere açık olduğu için değişken, ancak yolda karşılaştığın zorluklardan ya da insanlardan yeni şeyler öğrendiğin süreç gibi…

Benim yaratıcılık kısaca arayış olabilir. Belki bu nedenlerden en sevdiğim yazılardan bir tanesi de Halil Gibran’ın Yol Üz- erine’sidir.

8- Bilgi akışınızı nereden sağlarsınız?

Deneyim ve yaşanmışlık en önemli kaynaklarımdan. Merak ettiğim herhangi bir konuda araştırıyor ve o konuyla ilgili bir şeyler bulup okuyorum. Tasarım sürecinde ise kullanıcı odaklı yaklaşımları araştırırken yine kullanıcıları gözlemleyerek ve kolektif çalışma ortamları yaratarak bilgi akışımı sağlıyorum.

 

9- Tasarımcı olmak çocukluk hayaliniz miydi?

Çizim yapabildiğim yaratıcı bir meslek hayalimdi. Kendimi bildim bileli çizen, maket yapan, bir şeyleri farklı bir şeylere dönüştüren birisiydim. Ancak hatırladığım kadarıyla üretilen ürünlerin formlarına olan ilgim ilkokul dönemlerinden başlıyor. Çünkü o dönemlerde gazete ve dergilerden kestiğim araba görselleriyle, kolaj yapar, yanlarına çizimler yaptığım defterlerim bile vardı.

 

10- Size ilham veren tasarımcı ve sanatçılar kimler?

John Maeda, Simon Sinek, Murakami, Amy Rand, David M. Kelley, Dieter Rams, Yves Behar, Hüseyin Bahri Alptekin, mimar Santiago Calatrava sadece aklıma ilk gelenler. Sanat ve işlerine karşı doldurulamaz bir açlığım var. Çünkü sanatçıların hepsinin bir dahi olduğunu düşünüyorum. Fikirlerle, dokularla, renklerle hiçbir kaygı gütmeden oynayabilmeleri beni her zaman etkilemiştir.

 

11- Gelecekle ilgili sizi ne düşündürüyor?

Endüstriyel tasarım gerçekleştirilirken, ürünün özellikle dünya ile olan ilişkisinin tasarımcıya ciddi bir sorumluluk yüklüyor. Bu nedenle, sadece trend kaygıları nedeniyle verilen kararların azalarak, bizi daha minimalist çevreye duyarlı yaklaşımların beklediğini düşünüyorum. En büyük gelecek projem sosyal girişim temalı sürdürebilir ekonomiyi destekleyecek ve etki sağlayacak ürün tasarımlarımın geniş kitlelere kolay ulaşmasını sağlamak.

 

İletişim:

https://enginakbaba.com/

 

Leave a reply

  • 700DCC
  • 700DCC
  • 700DCC

INSPIRATION FROM ANCIENT ROME
© 2016