700DCC

Design Communication Consultancy

iF DESIGN AWARD 2019 KAZANAN TÜRK TASARIMCILAR İLE KISA KISA – ÜMİT ALTUN

iF DESIGN AWARD 2019 KAZANAN TÜRK TASARIMCILAR İLE KISA KISA – ÜMİT ALTUN

Ümit Altun, Endüstriyel Ürün Tasarımcısı & DesignUM Kurucusu

 

1. Ümit Altun hangi tasarım disiplinlerinde, hangi sektöre nasıl ürünler tasarlıyor ?

Farklı sektörlerde ulusal ve uluslararası iş ortaklarıyla endüstriyel ürün tasarımı ve tasarım danışmanlığı kapsamında yenilikçi ve rekabetçi tasarım stratejileri doğrultusunda çalışmaktayım.

“2004 yılından bugüne kurucusu olduğum DesignUM, kullanıcının ihtiyaçlarını belirler ve pazarı, tasarım değerleri ile şekillendirecek nitelikte ürünler tasarlar. DesignUM, yaratıcı ürünleri işlevsel, estetik, yenilikçi tasarımlarla birleştirir ve bunları üretim teknolojisine uygun olarak kullanır. Eskiz aşamasından, parça tasarımı ve üretime kadar projenin her aşamasında etkin rol oynayarak tasarım projelerini yürütmekteyiz. Bu süreci yürütürken başından sonuna kadar kullanıcıları esas alıyoruz. Kullanıcılara hem görsel anlamda hitap eden hem de duygusal ve kullanım alanında onlara dokunan, onlarla etkileşime giren net ve içten ürünler tasarlamayı hedefliyoruz. Bu sebeple benimsediğimiz tasarım disiplininde kullanıcılara uygun şekilde belirlenen ve tasarlanan ürünlerden kullanıcının zevk alarak duygusal bir bağ kuracağı formlar, malzemeler, dokular ve renkler kullanmaya özen gösteriyoruz.”

Çalıştığımız sektörleri sıralamam gerekirse; otomotiv, beyaz eşya, küçük ev aletleri, elektronik ürünler, spor, hobi ve kişisel ürünler, mobilya ve aksesuarlar, ambalaj tasarımı ve medikal sektörleri diyebilirim.

 

2. iF DESIGN 2019 ödülü alan tasarımınızın başarı hikayesini anlatır mısınız?

Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik, ergonomik ve işlevsel kullanım gibi tasarımın temelini oluşturacak kavramları belirledik. Başlangıçta belirlediğimiz ürün tasarım dili öğeleri doğrultusunda modern ve güncel bir tasarım oluşturduk.

Tasarımı yaparken markanın hedefleri ve buna uygun olarak tanımladığımız tasarım dilini referans alarak, ürünün hedef kitlesindeki kadın kullanıcılara ve onların tasarım ve estetik beğenilerine uygun olmasını gözettik. Ürün fonksiyonlarını kullanım ergonomisini gözlemleyerek belirledik ve tasarımın bütünlüğüne uygun olacak şekilde tasarım ile entegre ettik.

 

3.Tasarımlarınız ödüllendirildiğindeki hisleriniz nedir?

Mesleğini seven ve meslek etiği çerçevesinde senelerdir aktif olarak çalışan bir tasarımcı olarak tabi ki ödül aldığımızda mutlu oluyorum. Başlangıç aşamasında heyecan duyduğum, ilk eskizlerinden, parça tasarımına, üretimine kadar takip ettiğim üzerinde titizlikle ve heyecanla çalıştığım ürünlerin tasarım ödülü alması kuşkusuz onur verici. Aynı zamanda birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımı ve beni de motive eden bir unsur olduğunu söyleyebilirim.

 

4.Sizce iyi tasarım nedir?

İyi tasarım, sahip olma isteği uyandırmalı ve sahip olunduktan sonra da kullanımından ve performansından dolayı kullanıcısını mutlu etmeli. İyi tasarım kullanıcısını, özellikleri, fiyat/performans, kalite ve duygusal açıdan mutlu edebilmeli. İyi tasarım formu, çizgisi, rengi, dokusu, kalitesi, fonksiyonelliği… ile sizin tasarlarken oluşturmak istediğiniz algıyı, satın alma ve kullanım esmasında kullanıcısında oluşturmalıdır.

Bunun yanında marka değerlerine ve hedeflerine uygun, kolay üretilebilen, maliyet ve karlılık olarak beklentilerini karşılayan bir tasarım olmalıdır.

 

5. Uluslararası fuarlarda ürünleriniz sergileniyor, global tasarımcılar ve tasarım yatırımı yapan markalardan sizi ayıran en büyük özeliğiniz nedir ?

Tasarım benim için profesyonel bir işten daha öte anlamlar taşıyor. Tasarım bir bütün olarak benim yaşam tarzımı oluşturan çok önemli bir unsur diyebilirim.

Bunun yanında birbirinden çok farklı sektörler için tasarım çalışmaları yapmak, estetik için fonksiyondan fonksiyon için ise estetikten taviz vermemek ve alışılmışın dışında çözümler ve formlar aramak temel özelliklerimdir diyebilirim.

 

6. Tasarımlarınızda yenilikçi kavramlar, malzemeler ve kullanıcı deneyimi için dikkat ettiğiniz veriler nedir?

Yenilikçi bir ürünü oluşturmak için o ürünün öncelikle eksiklerini bulmamız gerekiyor. Yani kullanıcı tarafında ihtiyaç olarak karşılığı olan fakat yapılmamış olan çözümleri bulmamız gerekiyor. Bunu saptadığınız zaman onu çözmek üzere mevcut ya da farklı teknolojileri kullanmak veya üretim yöntemleri kullanmak mümkün. Dolayısıyla bu noktada kullanıcıların da problemlerini saptamak için en önemli şey gözlem yapmaktan geçiyor. Yaşam tarzlarını ve kullanıcıları sürekli gözlemlemek tasarım sürecine önemli katkılar sağlıyor. Örneğin bir tost makinesi tasarımı yaparken, kullanım alanlarını gözlemlemek, insanların eylemlerini gözlemlemek ve gözlemler sonucunda oradaki problemleri saptayıp ona uygun çözümler bulmak önemlidir. Mesleğimizin ve tasarım yaklaşımımızın doğası gereği merak ve ilgiyle sürekli gözlem yapıyoruz ve yapmalıyız. Dolayısıyla yenilikçi kavramların oluşturulması kapsamında en önem verdiğim konu sürekli olarak gözlem yapmak, problem bulmak, teknolojiyi ve trendleri takip etmek ve hayatın içinde olmak diyebilirim. Aynı zamanda yeniliğin sektörler arası aktarılabilir olduğunu da düşünüyorum. Birbirinden farklı ve çeşitli sektörlerde aktif olarak çalışıyor olmak bir alanda karşılaştığınız bir yeniliği bir başka sektörde yapacağınız ürün tasarımına aktarmanıza da olanak tanıyor.

Kullanıcıların ürünlerle duygusal olarak bir bağ kurmasını önemsediğim için renk ve malzeme seçimlerinin ürün tasarımında hem estetik görsel anlamda hem de etkileşim anlamında büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Dolayısıyla küresel ölçekte makro ve mikro trendler neler; renk, malzeme ve form trendleri nasıl değişiyor sorularını çok kıymetli buluyorum. Trendleri küresel ölçekte elimden geldiğince takip edip, yönelimi önceden saptamaya ve bunları ürün tasarımlarına aktarmaya çalışıyorum.

Leave a reply

  • 700DCC
  • 700DCC
  • 700DCC

INSPIRATION FROM ANCIENT ROME
© 2016